PPF er en forkortelse for Paint Protection Film, og som navnet antyder, er det en beskyttelsesfilm som er utviklet for lakkoverflater på kjøretøy. Den beskyttende filmen beskytter bilen mot steinsprut, riper og andre mekaniske påkjenninger, men også mot faktorer som kjemikalier og UV-stråling. Fordelen med PFF er tykkelsen (150-250 µm) og slitestyrken, noe som bidrar til å beskytte lakkoverflaten under mot blant annet steinsprut som kan gå helt ned til grunningen eller til og med metallet. I tillegg til lakkoverflater kan PPF også brukes til å beskytte f.eks. frontlykter. Det som skiller PPF fra andre typer film, er også overflatebehandlingen, og de fleste av dem har også en såkalt selvhelbredende egenskap som (vanligvis ved hjelp av varme) reparerer seg selv fra mindre riper. I tillegg er forseglingen/overflatebehandlingen på de fleste PPF-er svært hydrofob, det vil si vann- og smussavvisende, på samme måte som en forseglet lakkoverflate.
PPF skiller seg fra konvensjonell foliering på flere måter:
Når du leser om PPF, kan du støte på noen begreper som kan være vanskelige å forstå. Nedenfor har vi laget en liste over de vanligste begrepene som vi bruker i denne artikkelen.
Forskjellige kjøretøystørrelser krever naturligvis forskjellige mengder film. Listen nedenfor gir en pekepinn på hvor mye PPF som kreves for ulike kjøretøy. Bilens form vil selvsagt påvirke forbruket, og det er også lurt å reservere noen ekstra meter til arbeidet for å rette opp eventuelle feil.
Følgende verktøy kreves for PPF-installering:
Gyeon har et ferdig PPF-verktøysett som inneholder alt du trenger for å montere PPF, bortsett fra kluter og væsker.
Forberedelse av påføringsmiddelet (Slip Solution).
PPF-en monteres på en våt overflate, og et middel sprøytes mellom PPF-en og lakken, slik at filmen kan bevege seg uten å klebe seg fast for tidlig, og det blir lettere å få den i ønsket posisjon. Det finnes ferdige væsker og geler som er utviklet for dette formålet, for eksempel Gyeons PPF Slip, som naturligvis gir det beste resultatet. Om ønskelig kan man også lage applikatorer selv. Applikatorene lages ved å blande noen dråper (2-4 ml) såpe eller sjampo i en liter vann. Hvilken såpe som brukes varierer fra bruker til bruker, noen bruker tradisjonelt oppvaskmiddel, noen bruker barnesjampo og noen bruker (voksfri!!!) bilsjampo. Prøv å finne et blandingsforhold som passer til ditt eget bruk i begynnelsen av installasjonen.
Forberedelse av Tack Solution
Den såkalte Tack Solution er praktisk talt fortynnet IPA (isopropylalkohol), og dens funksjon er å skylle påføringsmiddelet av filmens vedheftende overflate, myke opp den vedheftende overflaten og dermed forbedre filmens første vedheft til overflaten. Tack Solution kan brukes som et hjelpemiddel, f.eks. for å feste kanten av filmen til overflaten når den er korrekt plassert på ønsket sted. En passende fortynning av Tack Solution er vanligvis ca. 10-20 % IPA-løsning.
Tack Solution tilberedes enkelt fra Padboys IPA enten ved å tilsette innholdet i flasken til 0,75-2 liter (ved tilsetting til 0,75 liter = 20 %, til 2 liter = 10 % løsning) rent (helst destillert) vann, eller hvis det er behov for mindre løsning, ved å tilsette f.eks. 100 ml Padboys IPA til 250 ml vann (ca. 15 % løsning).
I teorien er installasjon av PPF en ganske enkel prosess, men i praksis krever det selvfølgelig øvelse. Den enkleste måten å komme i gang med PPF-montering er å gå på monteringskurs i regi av fagfolk, der man lærer jobben i praksis. Men ved å følge instruksjonene nøye og starte rolig, er det mulig for alle å lære seg jobben selv.
PPF-installasjon (kort fortalt)
1. Grundlig vask av kjøretøyet
På samme måte som ved voksing eller forsegling av lakken, er det viktig at overflaten er helt ren før påføring av PPF. Vi anbefaler at du vasker bilen grundig for å sikre at alt smuss er fjernet fra overflatene. Instruksjoner for grundig rengjøring finner du i Autodude's bilpleieguide, som du finner HER.
2. Fjerning av emblem
Etter at bilen er rengjort, bør emblemer og dekaler som filmen skal plasseres over, fjernes fra overflaten. I mange tilfeller er det enklere å montere emblemer og f.eks. sideblinklys, og sluttresultatet blir både penere og mer holdbart enn når filmen er konturskåret hele veien rundt.
3. Dyprengjøring
Etter grundig vask bør overflaten fortsatt tørkes av med en eller annen form for dyprens (f.eks. IPA eller den samme Tack-Solution som ble brukt under monteringen) for å fjerne fett, fingeravtrykk og støvpartikler som kan ha lagt seg på overflaten.
4. Fukt overflaten der PPF skal påføres
Overflaten som filmen skal monteres på, fuktes over hele flaten med Slip Solution / Applicator.
5. Fjern eventuelt installasjonsbeskyttelse
Hvis filmen har noen form for beskyttende plast/film på seg, bør du fjerne den. Da blir PFF mer fleksibel og kan plasseres riktig, og den vil ikke blokkere sikten når den er plassert.
6. Fjern liner (beskyttelsesfilmen) og fukt limoverflaten med applikatoren
Filmtrekket (som ligger mot limoverflaten) skal fjernes, og når limoverflaten er eksponert, skal den fuktes med Slip Solution. På denne måten unngår man at limet samler opp f.eks. støvpartikler som svever i luften.
7. Plassering og strekking av filmen
Det er på dette stadiet det begynner å kreves ferdigheter, og det lærer man bare gjennom øvelse. Først plasseres filmen omtrent på riktig sted. Hvis det er et såkalt pre-cut-sett, justeres hullene som er skåret ut for for eksempel parkeringssensorer eller modellbetegnelser. Selv tydelige, skarpe hjørner er gode «landemerker» for å plassere filmen riktig.
På flate overflater, som tak eller panser, er det vanligvis enklere å plassere filmen. På panseret, taket eller andre flate overflater bør filmen låses på plass ved å feste den i hjørnene sammen med en skrape når den er riktig plassert.
På støtfangere og andre buede former må filmen ofte strekkes litt for å bli plassert riktig. Man bør begynne med en kant (f.eks. venstre hjørne av støtfangeren), som plasseres forsiktig (med en parkeringssensor eller et hjørne som referansepunkt) og festes med en skrape. Deretter skal folien ikke festes systematisk fra startkanten og fremover, men flyttes til den andre enden av folien (f.eks. det høyre hjørnet av støtfangeren) og plasseres forsiktig med f.eks. en parkeringssensor som referanse. Det kan hende at filmen ikke ser ut til å være nok fordi den fortsatt er løs i midten og til og med litt rynkete. I så fall strekker du filmen litt (OBS! uten oppvarming) for å få den på plass, og fikser den ved å skrape ut mediet og luftboblene.
Hvis overflaten er buet i flere retninger eller hvis det er skarpe former på andre deler av støtfangeren, eller for eksempel en modellbetegnelse som må plasseres nøyaktig, kan folien også låses på plass ved å feste den i små områder på for eksempel øvre og nedre del.
8. Fest filmen til overflaten
Når filmen er på plass, begynner du å lime den ved å skrape av Slip Solution som befinner seg mellom filmen og lakkoverflaten. Dette gjør at den selvklebende overflaten på filmen kan feste seg til malingen. Det er nyttig å spraye en liten mengde applikator på overflaten for å minimere friksjonen mellom filmen og skraperen. Limingen bør gjøres systematisk, for eksempel fra midten og ut mot kantene, med jevne strøk eller trykk som beveger seg oppover fra bunnen. Det er viktig å overvåke overflaten under heftingen for å sikre at det ikke er overflødig middel eller luftbobler mellom filmen og lakkoverflaten.
Hvis det oppdages rusk eller andre gjenstander mellom filmen og overflaten, bør filmen raskt løftes opp for å unngå at den kleber seg fast og etterlater merker. Deretter kan man skylle eller vaske bort avfallet med en applikator, og feste filmen på nytt.
9. Trim kantene
I såkalte pre-cut-sett trenger man vanligvis ikke å klippe så mye i filmen etter montering, men det kan likevel være små forskjeller i dimensjonene, eller filmen kan ha blitt strukket litt annerledes, noe som resulterer i overkant. Når filmen legges på fra ruller, må kantene alltid klippes til.
Etter at filmen er skrapt på plass, avgjøres det om kantene skal brettes under panelet, eller om de skal skjæres til kantnivå. Generelt er det bedre å brette folien bak panelet for å sikre at hele panelet er dekket, og at for eksempel forkanten av panseret ikke blir ubeskyttet. En brettet kant samler heller ikke opp smuss, noe som gjør den mindre synlig, og den er ikke like utsatt for høytrykksspyling som en søm på kantnivå. I noen tilfeller er det imidlertid ikke mulig å brette filmen under panelet, for eksempel må taket ofte skjæres til kantnivå.
Hvis filmen skjæres til kanten av panelet, skjæres den ca. 0,5-1 mm inn fra kanten, slik at skjøten ikke ligger direkte på hjørnet av panelet. Når man skjærer til overflatenivå, må man være svært forsiktig så man ikke skjærer gjennom filmen og ned til lakken. Tanken er at kniven ikke skal stikke helt gjennom filmen, men bare skjære gjennom overflatelaget.
Når du bretter filmen bak panelet, bør den skjæres 5-10 mm lengre enn kanten for å gi nok overlapping for brettingen. Bruk fingeren som guide når du skjærer, slik at kniven holdes på jevn avstand fra kanten av panelet.
10. Skrap kantene
Når filmen er skåret til, skal kantene skrapes godt. Kanten skrapes fra midten og utover for å presse applikatoren ut mellom filmen og underlaget. Når kanten er brettet bak panelet, bruker du en skrape til å presse filmen på plass og holder den der en stund før du går videre til neste del.
Hvis filmen ikke hefter skikkelig (det hender ofte at filmens stivhet gjør at den løfter seg fra underlaget før limet hefter), kan man bruke en klebeløsning, dvs. en 10-20 % IPA-løsning. Dette skyller den glatte applikatoren av filmen og overflaten, og gjør limet mykere, noe som forbedrer den første vedheftingen og letter limingen.
11. Tørking
Etter at kantene er skrapet, tørker du av påføringsmiddelet som har kommet ut under kantene med en mikrofiberklut. Tørk samtidig av hele monteringsflaten for å kontrollere det endelige resultatet. Hvis det oppdages feil, bør de rettes opp umiddelbart. Hvis filmen tørker på overflaten i mer enn 15-20 minutter, kan det oppstå merker på filmen når den løftes opp.
Vær oppmerksom på at filmen kan se litt melkeaktig og flekkete ut på dette stadiet. Dette skyldes fuktigheten mellom filmen og overflaten, som fordamper i løpet av en ukes tid. Dette er et helt normalt fenomen og ikke noe å bekymre seg for. Når filmen har tørket helt, er den gjennomsiktig og usynlig.
12. Ettermontering av emblem
Etter at overflatene er tørket og kontrollert, monterer du emblemene og andre komponenter som er fjernet. La folien tørke over natten før du monterer den igjen, hvis mulig.
13.-14. Tørketid
Kjøretøyet bør få tørke i minst 12 timer i et varmt miljø før bruk. Endelig tørking skjer etter ca. 1-2 uker, når all fuktighet mellom filmen og overflaten har fordampet og resultatet er perfekt. I løpet av de første to ukene bør overflaten ikke vaskes.
Å vaske en bil med film eller PPF er ikke mye annerledes enn å vaske eller rengjøre en vanlig forseglet overflate. Det er imidlertid noen små ting du må ta hensyn til for å unngå skader og avskalling av filmen.
Når du bruker høytrykksspyler, må du holde munnstykket unna overflaten for å unngå at det kommer vann inn under folien, spesielt i skjøtene. Av samme grunn bør du rette strålen fra midten og utover, for eksempel på panseret, slik at vannet ikke presses inn under fugene, men treffer fugene fra utsiden.
Kaldavfetting og andre limløsemidler bør brukes med stor forsiktighet. Hvis disse midlene kommer i kontakt med filmens lim, for eksempel i kantene, kan filmen i verste fall begynne å løsne.
En PPF-beskyttet bil kan vokses eller forsegles med de fleste produkter som er beregnet for lakkerte overflater. Det er viktig å ta hensyn til om filmen er blank eller matt, og velge beskyttelsesprodukt deretter. I tillegg finnes det spesifikke beskyttelsesprodukter på markedet som er spesielt utviklet for PPF og folierte overflater.
I Gyeons sortiment finner du for eksempel forseglinger og såkalte hurtigforseglinger for både blanke og matte overflater:
Velg mellom å betale med kort, bank eller faktura via betalingstjenesten Avarda. Vi tilbyr også Avarda for bedriftshandel. Fraktkostnader er fra 69,- om ikke annet er oppgitt.
Våre ansatte jobber kontinuerlig med ordrebehandling. Vi har som mål å sende bestillinger innen 24 timer.
Du kan alltid returnere det ubrukte produktet gratis, uten forklaring. 100% Fornøyd garanti gir deg pengene tilbake ved retur av ubrukt / uåpnet produkt innen 30 dager fra kjøpsdato. Sikker og problemfri handel på sitt beste! Les mer her!
EKSPERTEN PÅ BILPLEIEPRODUKTER
Produkter til bilpleie er stadig i utvikling, det samme er vårt produktsortiment. Vi er stadig på utkikk, samt tester nye produkter for å tilby våre kunder det beste på markedet innen bilpleie til en rimelig pris. Velkommen til nettbutikken AUTODUDE!
AUTODUDE.NO TILBYR
KUNDESERVICE
FIRMAINFORMASJON
Handshake Norway AS
Trondheimsvegen - Kløfta 59, 2040 Kløfta
Org. nr: 915 300 278 MVA
MELD DEG PÅ AUTODUDE NYHETSBREV!
Du vil motta nyheter som spesialtilbud, brukertips, nye produkter, konkurranser og lignende. Nyhetsbrev sendes ut et par ganger i uken, hovedsakelig på våren og sommeren. Meld deg på!
© 2025 Autodude.no / Handshake Norway AS | Org. nr: 915 300 278 | Informasjon