Autodude
Nordens største bilpleiebutikk!

Telefon: 69 10 94 10

ÅPNINGSTID: 09.00-15.00 (Man-Fre)

Skumkanon - skumvask - Hva er en skumkanon?

 

Hva er en skumkanon, eller en "foam lance"?

Skumkanon er en skumsprøyte som sammen med en høytrykkspyler brukes til  å spre ut forvaskmiddel. Målet er å rengjøre bilen godt som mulig før håndvask.

Skumvask er et revolusjonerende steg i bilvasken! Bilvokser, shampooer og andre tradisjonelle vaskeprodukter tar årtier å utvikle, men før og etter skumvask kom er som natt og dag!

Hva er det som gjør skumkanonen så effektiv?

Skumkanonens oppgave er, sammen med et forvaskmiddel, å løse opp smuss fra bilens utside, uten at du behøver å røre bilen. Dette kalles forvask. Forvasken er det viktigste steget i bilens rengjøring, ettersom det minimerer risken for riper ved håndvask. All smuss som forsvinner ved forvasken hadde ellers kunne forårsake riper da den gnis over lakken ved håndvask.

Forvask med kun vann eller andre tradisjonelle metoder er bedre enn ingenting, men det løsner bare en liten del av smussen som sitter på lakken. Ligger det smuss igjen etter forvasken, vil håndvasken fungere som et sandpapir på lakken – trenger vi i det hele tatt å si at det er ingen god idé? Det vil garantert bli riper, og er den vanligste årsaken til at riper på lakken oppstår.

Skumkanon laget et tykt skum bestående av forvaskmiddel, vann og luft. Skummet fester seg på overflaten som skal vaskes,  ikke ulikt som krem på en kake. Vanligvis tar det flere minutter før skummet renner av. Skumkanonens overlegne effektivitet baserer seg på varighetens behandlingstid.

Skumvask har vist seg å være såpass effektivt at regelmessig og grundig vask er vanligvis nok for å holde bilen ren. Skumvasken er så enkel og effektiv at til og med skyllingen ved håndvask går raskere.

Kjøp skumkanon her!

Skumkanon – instruksjoner

 1. Hell forvaskmiddelet i beholderen. Ved normal bruk går det med ca. 1–3 dl/vask, avhengig på valg av middel og bilens størrelse.
 2. Skru fast beholderen på munnstykket. Sikre samtidig at oppsugingsslangen i beholderen sitter som den skal.
 3. Løsne høytrykkspylerns lanse fra håndtaket og fest skumkanonen på plass. Vanligvis deler man på lansen akkurat foran håndtaket.
 4. Still inn skummets tykkelse med den svarte skruen på toppen av skumkanonen. Det optimale skummet er såpass tykt at det renner av så sakte som mulig. For tynt eller for tykt skum renner av for fort og vaskeeffekten blir dårligere.
 5. Still inn skumkanonen stråle ved å vri på munnstykket. På felgene og hjulhuset kan man bruke en litt mer konsentrert stråle, men en tykkere stråle passer bra på de fleste andre steder, og sparer dessuten middel.
 6. Spre ut et jevnt lag på begge sidene av bilen. Å bruke overdrevet mye middel (og veldig tykt skum) bedrer ikke vaskeeffekten. Tvertimot, da middelet renner av raskere.
 7. La middelet virke så lenge som mulig, men ikke så lenge at det tørker (unngå å vaske i direkte sollys).
 8. Bytt tilbake på høytrykkspylerens lanse og skyll av nøye.
 9. Vi anbefaler å fylle skumkanonen med bare vann avslutningsvis, for å skylle ut alle restemidler sånn at det ikke tørker fast i skumkanonen og i slangen.

Velg riktig skumkanon

Med denne guiden sikrer du at du bestiller riktig skumkanonen til din høytrykkspyler!

1. Adapter

 1. Finn ut hvilket merke og modell din høytrykkspyler er.
 2. Sammenlign høytrykkspylerns adapter mot adapterne på bildet under (bildet finnes også på produktsiden for skumkanonen).
 3. Velg den adapteren som passer for din høytrykkspyler.

OBS! For de mer uvanlige produsentene finnes det ingen spesifikk adapter, men de bruker nesten alltid samme tilkobling som andre produsenter. Hvis en adapter ikke skiller seg nevneverdig fra høytrykkspyleren så passer den mest sannsynlig!

 

2. Munnstykke og utskiftbart adapter

Får du ikke en jevn stråle med din skumkanon og høytrykkspyler, beror det sannsynligvis på at du har feil størrelsen på adapteren.

 1. Finn ut vannforbruket på din høytrykkspyler (i liter per minutt). Hvis forbruket er oppgitt i liter per time, regn ut hvor  stort forbruket er per minutt.
 2. Velg et munnstykke som tilsvarer vannforbruket til din høytrykkspyler.
 3. Skumkaonen levereres standard med et 1,2 mm munnstykke som er kompatibelt med de fleste høytrykkspylere. Hvis du trenger et større munnstykke, legg til det i handlekurven separat. Det er enkelt å bytte munnstykket.
 4. OBS! Bruk ikke et for stort munnstykke "for sikkerhets skyld"! Det gjør at skumkanonen ikke fungerer som den skal. For de fleste av markedets høytrykkspylere er vannforbruket ca. 6–10 liter/minutt. I dette tilfellet er det nok med en 1,2 mm adapter, som altså ikke trengs å byttes.

Kompabilitetstabell for adapter

 • 6–10 l/min : 1,2 mm (inkludert)
 • 10–13 l/min : 1,4 mm (kan kjøpes separat)
 • 13–16 l/min : 1,6 mm (kan kjøpes separat)
 • 16–19 l/min: 1,8 mm (kan kjøpes separat)

Vanlige problemer med skumkanonen

 • Problem: Høytrykkspylerens stråle er ujevn, skumlansen ”hoster", "freser" eller "pulserer". .
  • Løsning: Skumkanonens munnstykke er tilpasset for et lavere vannforbruk. Bytt til en større adapter.
 • Problem: Forvaskmiddelet skummer ikke ordentligt, det blir tynt skum selv om skumkanonen er innstilt på maksimal tykkelse.
  • Løsning: Skumkanonens munnstykke er tilpasset for et høyere vannforbruk. Bytt til mindre adapter.
 • Problem: Det kommer bare vann fra skumkanonen, selv om det er middel igjen i beholderen.
  • Løsning: Skumkanonens slange har enten løsnet, blitt tett eller så når den ikke ned til middelet. Rengjør og fest slangen nøye.
 • Problem: Det kommer ingenting fra skumkanonen, hverken skum eller vann.
  • Løsning: Det sitter smuss i skumkanonen. Kontroller så det ikke har kommet noen fremmedlegemer i slangen eller munnstykket. Rengjør i så fall munnstykket.
 • Problem: Det renner fran gjengene i skumkanonens adapter.
  • Løsning: Tett adapteren ordentlig med gjengeteip.

Dr Dirt-skumkanon i Autodudes sortiment

Dr Dirt skukanon er en av de mest populære produktene i Autodudes sortiment. For den gjennomsnittlige bilpleieren har en skumkanon tidligere vært noe helt ukjent. Vi har derfor valgt å spre kunnskapen om hvordan du pleier din bil på den beste måten.

Dr Dirt G1 havnet ikke i vårt sortiment av en tilfeldighet. Vi ville ha markedets beste skumkanon, så vi testet 11 forskjellige skumkanoen fra flere potensielle produsenter. Vi testet med samme forvaskmiddel og følgende ulike egenskaper:

 • Justerbarheten på middelets konsentrasjon, justeringens omfatning og jevnhet
 • Justerbarheten på strålens bredde
 • Generell konstruksjon, tilkoblinger, kvalitet og driftsikkerhet.

Alle skumkanoner som ble testet var i prinsippet lignende utseendemessig, men forskjellene var allikevel store. Visse skumkanonener fikk vi ingen jevn, bred stråle. Visse skumkanonen lyktes ikke lage tilstrekkelig tykt skum, eller så ga de altfor tynt og "vannete" skum som rant av raskt av.

Dr Dirt og et par andre skumkanoner tok seg videre til siste test, der de ble sammenlignet mot hverandre med flere forskjellige forvaskmidler. Vår testgruppe, bestående av fire personer, valgte deretter samstemt Dr Dirt, til bli en del av vårt sortiment.

Kjøp skumkanon her!

 


Problemfri handel

Velg mellom å betale med kort, bank, faktura eller Klarna-konto. Vi tilbyr også Klarna for bedriftshandel. Fraktkostnader er fra 69,- om ikke annet er oppgitt.

Rask levering på 1-4 dager

Våre ansatte håndterer bestillinger fortløpende. Alle bestillinger som ankommer oss før kl 13 på hverdager vil normalt sett bli sendt samme dag.

100 % fornøydgaranti

Du kan alltid returnere det ubrukte produktet gratis, uten forklaring. 100% Fornøyd garanti gir deg pengene tilbake ved retur av ubrukt / uåpnet produkt innen 30 dager fra kjøpsdato. Sikker og problemfri handel på sitt beste! Les mer her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEIEPRODUKTER

Produkter til bilpleie er stadig i utvikling, det samme er vårt produktsortiment. Vi er stadig på utkikk, samt tester nye produkter for å tilby våre kunder det beste på markedet innen bilpleie til en rimelig pris. Velkommen til nettbutikken AUTODUDE!

AUTODUDE.NO TILBYR

 • De beste produktene for bilpleie
 • 30-dager pengene tilbake garanti
 • Sikre betalingsløsninger
 • Rask levering 1-3 dager
 • Rimelig frakt fra 59.-
 • Gratis frakt ved bestilling over 1399 kr
 • Obs! "Postnord - Utlevering i butikk"

FIRMAINFORMASJON

Handshake Norway AS
Trondheimsvegen - Kløfta 59, 2040 Kløfta

Org. nr: 915 300 278 MVA

MELD DEG PÅ AUTODUDE NYHETSBREV!

Du vil motta nyheter som spesialtilbud, brukertips, nye produkter, konkurranser og lignende. Nyhetsbrev sendes ut et par ganger i uken, hovedsakelig på våren og sommeren. Meld deg på!