Autodude
Nordens største bilpleiebutikk!

Telefon: 69 10 94 10

ÅPNINGSTID: 09.00-15.00 (Man-Fre)

Forskjellen på ulike metallpartikkelfjerne

Stort sett daglig hører eller leser vi kommentarer om metallpartikkelfjernere /rustløsere: "Samme middel i ulik emballasje og til ulike priser" pleier det å være. Men er det virkelig såpass enkelt? Her forklarer vi litt om metallpartikkelfjernere og forteller vårt syn på saken.

Den største andelen av produktene på markedet inneholder en kombinasjon av ulike aktive kjemikalier, men når det gjelder middel for fjerning av metallpartikler er det aktive emnet nesten utelukkende natriumtioglykolat (sodium thioglycolate, CAS:367-51-1).

Natriumtioglykolat gir utmerkede forhold for bra synlighet – den danner stabile metallkomplekser og gjør det kun med jern. Denne egenskapen benyttes ved rust løsning men også ved metall rengjøring.

Ved rustløsning eller fjerning av metallpartikkler skjer en reaksjon der natriumtioglykolatet reagerer med jernioner (Fe2+ = en anelse grønn/blå og vannløselig. Fe3+ = rust). Sluttresultatet er et lilla kompleks dannet av jern og tioglykolsyre (C4H4FeO4S2), som i prinsipp er en rustløser som metallpartiklene har bundet seg til.

"jernfjerningsreaksjonen" er ganske simpel og ved første øyekast kan man såklart anta at alle midler fungerer omtrent på samme måte. Men foruten natriumtioglykolat inneholder slike produkter ofte alkoholbaserte rengjøringsmidler, men deres funksjon er heller å fungere som et rengjøringsmiddel, altså å løsne smuss fra felgene og hjelpe til ved fjerning av jern/tioglykolsyra-komplekset.

Vi fant frem fire populære produkter og deres sikkerhetsdatablad (SDS) og sammenlignet de kjemiske sammensettningene, konsentrasjonene og ingrediensene som er opplyst der. Da en komplett oppskrift er en forettningshemmelighet, publiseres dessverre ikke de eksakte konsentrasjonene.

=> SE ALLE AUTODUDES METALLPARTIKKELFJERNERE

I produktenes SDS er følgende ingredienser oppgitt:

ValetPRO Dragon's Breath

 • Natriumtioglykolat: 10–30% (geleform)
 • Alkoholer: (CAS:68891-38-3) 1–10%
 • Butylglykoleter: 1–10%
 • Amider: 1–10%
 • Tensider: <5%

Bilt Hamber Korrosol

 • Natriumtioglykolat: 10–15%
 • Tensider: <5%

Dodo Juice Ferrous Dueller

 • Natriumtioglykolat: 1–20%
 • Alkoholer: 1–10%

Sonax extreme felgrengjøring

 • Natriumtioglykolat: 10–15%
 • Alkoholer: (CAS:126-92-1) <5%
 • Tensider: <5%

I følge min erfaringer (av et titals metallpartikkelfjerne) er Dragon's Breath det middelet som har vist seg å være mest effektivt, og det viser også informasjonen i SDS om. Ett annet middel som passar bra for bruk på lakken er Bilt Hamber Korrosol (da det er en aning mer flytende enn den gelelignende Dragons Breath, så den fungerer noe bedre i en sprayflaske).

Som ingeniør så er kjemi ikke mitt sterkeste emne, så jeg skulle gjerne hørt en kjemiker sitt syn og kommentarer på dette. Jeg har ikke hatt muligheten til å utføre noen dyptgående studie (kromatografi, MVLR-maler etc.) Mulige studier skulle i såfall ha kunnet fokusere på for eksempel om amid- eller sulfatbaserte rengjøringsmiddel har noen påvirkning på sluttresultatet.

Min egen konklusjon er at de fleste produkter faktisk består av en del av samme grunn ingredienser, men som man ser ovenfor, i ulike konsentrasjoner. Samme sluttresultat kan man nok oppnå med alle de forskjellige produktene, men veien dit ser ulik ut. Enkelte produkter må man bruke litt mer av og andre mindre.

– Petrus Saari, 27.7.2017, Autodude Finland

"Om man leser mellom linjene så er altså Dragon's Breath den mest effektive metallpartikkelfjerner som Petrus har testet i sin studie. Dette gjelder selv om det tynnes ut, noe som gjør produktet enda mer prisgunstig. I prinsipp skulle det gå ann å tynne ut middelet med 1/2 vann og fortsatt beholde effektiviteten (ikke noe vi anbefaler å gjøre!). Det finnes få produkter som kan konkurrere med Dragon's Breath – vi anbefaler det sterkt." – Autodude

Problemfri handel

Velg mellom å betale med kort, bank, faktura eller Klarna-konto. Vi tilbyr også Klarna for bedriftshandel. Fraktkostnader er fra 69,- om ikke annet er oppgitt.

Rask levering på 1-4 dager

Våre ansatte håndterer bestillinger fortløpende. Alle bestillinger som ankommer oss før kl 13 på hverdager vil normalt sett bli sendt samme dag.

100 % fornøydgaranti

Du kan alltid returnere det ubrukte produktet gratis, uten forklaring. 100% Fornøyd garanti gir deg pengene tilbake ved retur av ubrukt / uåpnet produkt innen 30 dager fra kjøpsdato. Sikker og problemfri handel på sitt beste! Les mer her!

EKSPERTEN PÅ BILPLEIEPRODUKTER

Produkter til bilpleie er stadig i utvikling, det samme er vårt produktsortiment. Vi er stadig på utkikk, samt tester nye produkter for å tilby våre kunder det beste på markedet innen bilpleie til en rimelig pris. Velkommen til nettbutikken AUTODUDE!

AUTODUDE.NO TILBYR

 • De beste produktene for bilpleie
 • 30-dager pengene tilbake garanti
 • Sikre betalingsløsninger
 • Rask levering 1-3 dager
 • Rimelig frakt fra 59.-
 • Gratis frakt ved bestilling over 1399 kr
 • Obs! "Postnord - Utlevering i butikk"

FIRMAINFORMASJON

Handshake Norway AS
Trondheimsvegen - Kløfta 59, 2040 Kløfta

Org. nr: 915 300 278 MVA

MELD DEG PÅ AUTODUDE NYHETSBREV!

Du vil motta nyheter som spesialtilbud, brukertips, nye produkter, konkurranser og lignende. Nyhetsbrev sendes ut et par ganger i uken, hovedsakelig på våren og sommeren. Meld deg på!